Hundra år av rörelse genom livet med Hudiksvalls Gymnastikförening
1920 i november bildas Hudiksvalls Gymnastikförening av gymnastikdirektör Wilhelm Lindskog som är nyinflyttad i Hudiksvall. Wille blir föreningens första ordförande. Övriga styrelsen: Apotekare Sven Brun vice ordförande, Herr Bruno Södergran sekreterare, Fröken Anna-Lisa Mattsson vice sekreterare, Gymnastikdirektör Anna Liljemark kassör, Fröken Sigrid Palmborg suppleant och Överkonstapel G Engman suppleant. De ansöker om bidrag hos Stadsfullmäktige och får 450 kr för att starta föreningen. Det startas två manliga grupper och en kvinnlig grupp främst individuell tävlingsgymnastik.
1921 införs prov för elitmärken av manliga gymnaster. Första gymnastikuppvisningen hålls i Läroverkets gymnastiksal. Även i Delsbo m.fl. orter i Hälsingland visar föreningen upp sig.
1922 upprättas en särskild avdelning för sågverksarbetare och övriga manliga gymnaster i en s.k. allmän avdelning.
1923 startar en särskild avdelning för ”Old Boys”.
1925 försöker föreningen starta en pojk- och flickavdelning men intresset är svalt och bristen på lokaler gör att försöket läggs på is.
1927 går det bättre och en flick- och en pojkgrupp startar. Wille flyttar och en ny eldsjäl, gymnastikdirektör P.A. Grudemark, tar vid och leder föreningen i 20 år!
1928 får föreningen fortsatt ekonomiskt stöd från stadsfullmäktige. Även Hudiksvalls Sparbank ger föreningen stöd.
1930 har föreningen 208 gymnaster varav 84 är kvinnor.
1932 tar både manliga och kvinnliga gymnaster truppmärken. (Truppmärkesproven upphör 1995.)
1934 köper föreningen Vallavallens fäbodstuga som ligger i närheten av Ofärne. Den används under några år för fritidsaktiviteter som längdskidåkning. Nu finns två manliga grupper, en idrottsbetonad och en Old Boys, och två kvinnliga grupper, en avancerad och en med husmodersgymnastik. Elitgymnaster tränas av P.A. Grudemark.
1935 införs elitmärken för kvinnliga gymnaster. Nu antas föreningens första stadgar.
1936 deltar Hudiksvalls Gymnastikförening i Berlinolympiaden med följande gymnaster: Sven Hedblom, Malla Johansson-Örner, Anders Svensson-Svedenstål, Pelle Westberg, Fritjof Andersson, Olle Söderblom. Ledare: Herman Rundlöf och Ingegerd Burman.
1939 invigs den första Lingiaden på Stockholms stadion. Syftet med den internationella gymnastikuppvisningsfestivalen är att fira 100-årsminnet av den svenska gymnastikens skapare Pehr Henrik Ling. Deltagare från HGF är: Olle Erngren, Atle Brodin, Birger Åhs, Maja Erngren och Ingrid Modig. HGF anordnar allmän dans på Stadshotellet för att få in pengar till föreningen.
1940 pågår andra världskriget och de manliga ledarna har beredskap i militärtjänsten. Under beredskapsåren t.o.m. 1945 leds grupperna främst av kvinnor. Trots kriget håller föreningen en mycket hög standard med duktiga gymnaster som avlägger prov för elitmärken.
1944 arrangeras Friluftsfest med dans i Folkets Park (nuvarande Fredens Kulle) för att få intäkter i föreningen.
1947 arrangeras Friluftsfest på Köpmanberget av samma anledning.
1948 avgår Grudemark efter tjugo år (!) som ordförande och gymnastikdirektör Stig Gunnarby blir ny ordförande. Nu börjar HGF utbilda ledare bland aktiva gymnaster i föreningen. I en uppvisningsturné till Bryssel deltar Tage Johansson, Atle Brodin, Ingrid Eriksson, Ingrid Modig och Najma Persson.
1949 deltar gymnaster från HGF i Lingiaden i Stockholm.
1950 ökar antalet kvinnliga gymnaster kraftigt medan antalet manliga gymnaster minskar.
1956 startar en av föreningens stora eldsjälar och ledare inom både husmodersgymnastik och andra vuxengrupper, Inger Johannesson, barngymnastik.
1958 startar Harry Sandqvist manlig motionsgymnastik på morgnarna i badhuset. (Finns kvar än i dag, se 1984.)
1960 har HGF sammanlagt 16 grupper och 19 ledare: kvinnlig motion (flera grupper, 5 ledare), husmodersgymnastik (5 ledare), manlig motion (2 ledare), flickavdelningar (4 ledare), pojkavdelning (2 ledare) samt en Old Boys-grupp (1 ledare).
1961 deltar två gymnaster i den tredje Gymnaestradan i Stuttgart.
1963 deltar 21 gymnaster i Svenska Gymnastikspelen i Kalmar.
1965 har antalet grupper ökat till 19. HGF deltar med åtta gymnaster i den fjärde Gymnaestradan i Wien.
1967 startar en grupp i jazzgymnastik. HGF deltar med tolv gymnaster i Svenska Gymnastikspelen i Kiruna.
1969 deltar åtta gymnaster i den femte Gymnaestradan i Basel.
1970 tar flickorna i ungdomssektionen, som tränas av Kerstin Molin, plats som de bästa i Hälsingland. Lena Nygren, Katarina Löjdström och Margareta Andersson (senare Mörk) återfinns ofta på de tre första platserna i tävlingar i bom, fristående, volter på matta och hopp (individuell gymnastik, s.k. AG). Föreningen firar 50-årsjubileum på Idrottshallen den 28 november med bl.a. Högalidsflickorna från Stockholm. Inträdet är 3 kr för vuxna och 1 kr för barn.
1972 arrangeras SM i Hudiksvall.
1974 deltar elitflickor och motionsgymnaster i Gymnastikspelen i Östersund. I november arrangeras uppvisning med alla grupper gemensamt (barn, jazz, pensionärer och de som tar truppmärket).
1978 tävlar elitflickorna för sista gången och övergår till uppvisningsgymnastik. De f.d. elitflickorna Gunilla Holmgren (Norberg), Ninni Larsson (Molin), Britt Larsson (Frank), Katarina Löjdström (Cederberg), Lena Nygren (Sagström) och Margareta Andersson (Mörk) startar en pytte-elitgrupp med tävlingsgymnastik för 5-10-åringar.
1979 har föreningen vuxit till 35 grupper och 923 gymnaster. Kerstin Molin skapar ljusspelet som uppförs för första gången i Hudiksvalls kyrka på Luciadagen.
1980 deltar de f.d. elitflickorna i uppvisningsklassen i Svenska Mästerskapen i Växjö. HT-spelen i gymnastik startar.
1981 startar Body Burn och vattengymnastik inom vuxenträningen. Föreningen får sitt första kansli i Stadshotellets annex.
1982 firar Hudiksvall 400 år och föreningen har uppvisning på Glysis med 68 deltagare i den kvinnliga gruppen samt barn- och jazzgymnastik. Kansliet flyttar till Wallnersgården.
1984 tar Stig Lundén över den manliga motionsgymnastiken på badhuset efter Harry Sandqvist. Gruppen kallas i folkmun ”Stigs gubbar” och finns kvar än i dag.
1986 arrangeras s.k. Propagandadagar 5-6 september med uppvisningar på nybyggda Guldsmeden.
1987 startar vattengymnastik för blivande mödrar.
1989 flyttar kansliet till gamla biblioteket (över gården bara).
1990 deltar åtta gymnaster i Umeå-spelen. Föreningen tar fram en ny overall (från gul/röd till blå/vit) och en ny logotyp (”bron”). En grupp med Jazz Funk startar.
1991 läggs den äldsta avdelningen, Old Boys, ned. HGF är först i Hudiksvall med att starta Aerobics.
1992 antas arbetsnamnet Hudikgympan som officiellt namn. Det finns tre nya aerobics-grupper, vatten-aerobic och ”Efter jobbet-gympa”. Step up-brädor köps in. Propagandadag arrangeras på Guldsmeden. Föreningen syr upp en ny fana med logotypen och börjar med bemannat kansli en kväll i veckan. Antalet medlemmar har stigit till 968. Catja Kaloudis och Anette Östlin utbildar barnledarna och barngrupper ute i skolorna tar fart.
1993 startar nya grupper i lunchgympa, aerobics utan hopp, step up, hip hop, step up med gummiband, familjegympa och seniorgympa. Kansliet flyttar till Kungsgatan 57 (Vilan vid Tvätthögen) och delar lokal med Hälsinglands Gymnastikförbund och Volleybollklubben. Barn- och ungdomsuppvisning arrangeras på Åhléns på skyltsöndagen. Terminskort införs och det är lång kö utanför Postens lokaler som vi lånar för att sälja kort till både barn- och vuxenträningen. HGF har 16 barn/ungdoms/familjegrupper och 35 (!) vuxengrupper. De flesta grupper håller till i skolornas gymnastiksalar eller nere i lilla gymnastiksalen på Idrottshallen. Ledaravslutning arrangeras med cykeltur till Rogsta hembygdsgård.
1994 delas verksamheten upp i sektioner med sektionsansvariga. Sektioner: Gymmix (motionsgympa), Vatten, Senior, Aerobics (hip hop och jazz funk), Barn/ungdom/familjegympa (BUF). Gymmixvecka arrangeras med öppet hus och uppvisning på gågatan. Power step och vattengympa för överviktiga startar. Barn- och ungdomsuppvisning ges på Folkets Hus den 30 april. startas. HGF anställer den första kanslisten, Gun-Britt Norring, på halvtid och medlemsregistret läggs in på data. Det finns 48 grupper, 33 vuxenledare och 26 barnledare. Ledaravslutning arrangeras med cykeltur till Hagmyren där alla får åka med en riktig kusk runt travbanan, glasblåsning på Glashyttan och middag på Hammering.
1995 HGF arrangerar 75-årsjubileum med stor våruppvisning i ishallen på Glysis och bankett med inbjudna gäster från Svenska Gymnastikförbundet. Seniorer deltar med uppvisning på gympaträff i Rättvik. Truppgymnastiken startas upp av Maggan Andersson (Mörk), Malin Björkman och Lasse Mörk. BUF startar pojkgympa, barndans 5-6 år och familjegympa. Fridans och showjazz startas. Cheerleaders blir medlemmar. Grupper deltar i HT-spelen i Delsbo. Stadgarna revideras. Ledaravslutning hålls med cykeltur till Hembygdsgården i Rogsta. På hösten bildads Hudiksvalls föreningsråd. Barnledarna Catja Kaloudis och Marie Allgulander väljs in till ledamot respektive valberedning.
1996 startar en hopprepsgrupp. Iggesunds Gymnastikförening ansluter sig till HGF den 1 juli.
Ledarna erbjuds en föreningsoverall med logotypen. Medlemsavgift och medlemskort ersätter terminskort. Hedersmedlemsdiplom delas ut till Birger Åhs, Inger Johannesson och Greta Sahlin. Ledarna får Gymmixpressen, en ledartidning.
1997 övertar vi Friskotekets lokal på Håstaholmen och inreder vår första egna lokal. Aerobics- och step up-passen flyttar dit och det blir Julgympa på Håstaholmen. Föreningen inleder ett samarbete med Sportprofils Lasse Edman, som senare blir Intersport. Med undantag av några år, då föreningen hade klädkontrakt med Team Sportia, pågår samarbetet med Intersport än idag.
1998 skriver HGF under ett tvåårigt kontrakt för lokalen på Håstaholmen.
1999 flyttar passen på Läroverket till Håstaholmen och det blir Sommargympa på Håstaholmen. Alla dansgrupper byter namn till Showdans. 25 gymnaster från HGF deltar i Hälsinglands Team Sweden i Gymnaestradan i Göteborg. HGF är värd för Hälsinglands motionsledardag på hösten.
2000 vinner den äldsta trupptävlingsgruppen Adolph både i Strömsund och Gävle. I Arvika och Regionsfinalen blir de tvåa. De får chansen att delta i Riksfinalen där de blir bästa Norrlandslag. Vid invigningen av innebandyhallen på Håstaholmen representeras föreningen av Cheerleaders. Kansliet flyttar till Håstaholmen. HGF arrangerar UT Regionsfinal, den största tävling vi arrangerat i Hudiksvall, och alla trupper deltar. Inför 80-årsjubiléet tas en ny logotyp fram, en fotoutställning visas i en av sjöbodarna på Möljen och en modeuppvisning arrangeras på Folkets Hus.
2001 ändras sektionsindelningen till Barn-Familj, Bredd, Trupp, Dans, Aerobics, Motion/Vatten och Senior. HGF får ytterligare en lokal på Håstaholmen som döps till Redskapshallen. Den gamla salen får namnet Spegelsalen. Ett Hallråd bildas tillsammans med de andra föreningarna på Håstaholmen för att kunna ta hand om driften av de gemensamma lokalerna. Området döps till Sportholmen. Trupp Adolh har träningsläger i Halmstad och deltar i JSM i Landskrona. Ryska landslaget i Rytmisk Gymnastik gästar HGF och bjuder på uppvisning. Kids Aerobics startar för låg- och mellanstadiebarn. Vuxenträningen erbjuder gratisvecka och startas Chi-ball. Body bars, ett slags styrkestänger, köps in.
2002 startar de nya vuxenpassen Kick´n hit, Aktiv+ och Bodybar. Alla vuxengrupper samlas i en sektion, Vuxensektionen. Antalet ledare minskar då vissa har gått till privata aktörer. Däremot ökar antalet ledare på barn, ungdom, dans och trupp.
2003 besöker Ryska landslaget i Rytmisk gymnastik HGF igen. HGF arrangerar Cheerleaders DM och truppernas A-cup. Det är brist på barnledare och många barn står i kö. Trupp Adolph får bra placering i JSM. Alla trupper är framgångsrika i trupptävlingar. Trupperna deltar också i många uppvisningar Inom Cheerleaders blir Julle Allstars tvåa på SM. Danssektionen arrangerar en julshow med alla dansgrupper. Spegelsalen är fullbokad av s.k. trendgrupper (nya typer av motion såsom Bodypump) och dans. Motion är kvar på skolorna. Margareta Andersson (Mörk) får Hudiksvalls Kommundelsnämnds Kulturstipendium. Aerobicsledarna anordnar en cykeltur till Per-Jansgården för ledarna som avslutning på vårterminen. Trupper deltar i Gymnaestradan i Portugal.
2004 är jakten på fler lokaler stor. Helst vill vi ha allt samlat på Sportholmen. Efterfrågan på tider i Spegelsalen är stor då Danssektionen är mycket stor med 16 grupper. Nytt för trupperna är träningshelger i Gävle. Trupperna deltar i många uppvisningar och tävlingar. Vuxensektionen visar upp sig på Kulturskymningen. Classicsledarna Anna-Maria Berglund och Margareta Modin leder uppvärmningen inför motionsloppet. Body step och Body pump visar delar av sitt program. Vattengympan är mycket populär. HGF deltar på Hälsomässan. Johanna Julle får Lions ungdomsledarstipendium. Margareta Andersson (Mörk) får Hudiksvalls Sparbanks stora ungdomsledarstipendium. Ledarna har avslutning under en kryssning i Hudiksvallsfjärden med skaldjursbuffé.
2005 får danssektionen en egen lokal på Sportholmen. En ny grupp inom dans, Capoeira, startar. Dansgrupperna bjuder på Julshow i Innebandyhallen. Showdans (ShowbiZz) deltar med dansare i Glada Hudikteaterns föreställning ”Elvis”, koreograf är Hudikgympans Ulrika Zeidlitz. Under året startar ”Gävleborg mot toppen” med truppdeltagare från Hudiksvall, Söderhamn, Gävle och Sandviken. Teamet tävlar under namnet Hudiksvalls Gymnastikförening/Norrlandslaget. HGF deltar första gången i Senior-SM i Truppgymnastik. Projektet ”Rörelseglädje i skolan” pågår. Vuxensektionen arrangerar en medlemsdag och startar Poweryoga.
Styrelsen utvecklar en verksamhetsbeskrivning för föreningen samt en policy för tobak, droger och ätstörningar. Margareta Andersson (Mörk) utnämns till årets ledare av Svenska Gymnastikförbundet. Ledarna har avslutning på Parkhyddan med buffé och underhållning.
2006 delas Danssektionen upp i Showdans och Cheerdans. De tar en andraplacering i Gyllene Limpan, 24-timmarsgympan i Eskilstuna. För första gången arrangeras Showdans Contest i Hudiksvall och 15 lag deltar. I seniorklassen tar ShowbiZz brons och Showmix killar tar silver i sin klass. Cheerdans deltar i JEM i Moskva. I DM i Uppsala vinner både Julle Allstars och Julle Smallstars sina respektive klasser. I JSM i Södertälje vinner Julle Smallstars och blir även totalsegrare. I SM i Södertälje kommer Julle Allstars på tredje plats. Johanna Julle blir invald i Svenska Cheerleadingförbundets styrelse samt ordförande i informationskommittén. Ledaren Maria Flöjt blir representant i tävlingskommittén. Norrlandslaget mix tar bronsmedalj på JSM. En ny förberedande trupp startar. I Gävleborgsjakten får HGF pris för bästa förening 2004. Vuxensektionen startar Coreträning. Sommargympa arrangeras i Spegelsalen. Stadgarna revideras.
2007 lämnar Cheerleaders HGF och startar en egen förening, Julle United. Norrlandslaget mix tar silvermedalj på JSM. I mars deltidsanställs ytterligare en kanslist, Elin Ek. Kick-off arrangeras med samtliga ledare inför höststarten. ShowbiZz har dansare med i Glada Hudikteaterns föreställning ”Elvis” på Cirkus i Stockholm. Många ledare inom vuxensektionen lämnar föreningen. Inför Gymnaestradan i Österrike pågår försäljningar, lotterier och sponsorsökningar för dem som ska delta. ”Norlandic Team” består av 140 dansare och truppgymnaster från Hudiksvall, Söderhamn, Sundsvall, Sandviken och Viksjöfors. Uppvisningsprogrammet ”Swedish Forest” är mycket uppskattat.
2008 Vuxensektionens s.k. trendgrupper på Håstaholmen urvattnas då alla ledare utom två går till Hudik Gym och deras gruppträning. (Alla andra motionsgrupper på skolorna och i Idrottshallen har sina ledare kvar.) Och med dem följer många medlemmar. Lyckligtvis hittar HGF sju nya ledare så verksamheten i Spegelsalen kan fortsätta. Trots det dramatiska tappet på vuxna medlemmar startar nya pass: Afro Power Dance, Pilates och Forza. Föreningen får pris från Gymnastikförbundet Gävleborg som bästa förening i Gävleborg. Truppsektionen består av fem trupper. Barn- och familjesektionen startar Rörelselek 3-4 år. Danssektionen arrangerar julshow i Innebandyhallen på Håstaholmen. I Showdans Contest medverkar 12 lag från Lund till Sundsvall. Bamsegympa startar i barngrupper. Loggan ”bron” kom till på den gula overallen med röd text (den blå overallen kom ett par år senare).
2009 övertar HGF Atletklubbens styrkelokal på Håstaholmen. Öppet hus arrangeras i samarbete med Hudiksvalls Tidning som fyller 100 år. Broschyren ”Hudik Gympan – Rörelse genom livet” ges ut. Våruppvisningen ”Happyville” är ett nytt koncept med flera lokala artister som medverkar. MEJ-läger, ett sommarläger för 10-12-åringar, arrangeras och under fem dagar får de prova på gymnastik, cirkus, simning, bollsport, hantverk, musik med mera. Två lägerveckor genomförs i samarbete med Hudiksvalls Simsällskap och avslutas med hajk och övernattning. På höstlovet får barn träna i Gladiatorbanor i föreningens tre lokaler på Håstaholmen. Det finns fika, ansiktsmålning och pysselhörna. Danssektionens ShowbiZz och StepZz vinner i Showdans Contest i Lund. Killtrupp 9-13 år startar. HGF blir årets truppförening i Gävleborg. Under hösten sätts musikalen ”Happyville” upp på Folkets Hus till viss del med nya huvudrollsinnehavare. Under Glada Hudikmässan deltar vi med en monter vid entrén där vi byggt upp en bana för barn.
2010 firar föreningen 90-årsjubileum med en barnaktivitetsdag, ”Hela huset sprudlar” och jubileumsshowen ”Hudik Gympan 90 år” i samarbete med Cirkus Cirkör, båda på Folkets Hus. Föreningen ger ut en jubileumsskrift och arrangerar en medlemsträff på Intersport. En större investering görs då trampolinhallen inreds med bl.a. en trampolinmatta.
2011 arrangerar HGF i samverkan med Hudik City en modevisning på gågatan under ”Tjejkväll på stan”. Även medlemmar från Hudik Hockey deltar och de visar herrkläder. Ledaravslutning hålls hos ordförande Staffan Holm i Skålbo. 80 deltagare ur HGF åker till Gymnaestradan i Schweiz. För första gången arrangeras en juluppvisning med både dans och trupp.
2012 söker föreningen nya lokaler i samarbete med Hudik Hockey. ”Hudik blir SMART av gympa”, som senare blev SMART-projektet, startar och leds av Lena Rahm och Maggan Mörk. Syftet är att få fler barn i rörelse i Hudiksvall eftersom forskning visar att barn blir smarta av att röra sig motoriskt. Vi erbjuder Gymnastikfritids på sex av kommunens skolor. Truppsektionen samarbetar med Uppsala och Gävle och bildar ett mixlag, där Fredrik Bergkvist från HGF deltar. Resultatet blir en guldmedalj på SM! En spa-dag för ledarna arrangeras på badhuset.
2013 certifieras HGF inom Gymmix och GympaKidz. Lokalfrågan är alltmer akut. Danssektionen flyttar in i Barn- och Familjesektionen. Årsmöte med kick off hålls hos ordförande i Skålbo. Föreningen deltar med Zumbadans och Bamsebana på Camp Igges invigning. Smart-lägren för barn och ungdomar startar i slutet av sommarlovet.
2014 samlas all vuxenträning under sektionsnamnet Gymmix. En hallgrupp med Staffan Holm (ordförande), Anders Wallner (ledare), Raymond Lehnberg (ledare och ledamot) och Anna-Karin Widehammar (ledamot) har bildats och i samarbete med judon, jujutsun, Julle United och flera innebandyföreningar görs ett försök att få till hallar i Ericssons gamla lagerlokaler, men tyvärr drar sig kommunen ur i sista stund. Vi deltar med Bamsedans och Bamsetemadag i Rådhusparken och inne på Kulturhuset. Under sommaren håller barnsektionen ”Utebamsegympa” på Maln. En film om Gymmix visas på våruppvisningen. Under våren presenterar Gymmix ”Veckans Smartis”, barnvänliga gratispass där det är tillåtet att ta med barn som leker i ett hörn av lokalen medan föräldern tränar. En ny broschyr beskriver Gymmixpassen. Nya pass är Barnvagnsträning och Gymmix Running. Föreningen deltar i Monitordagen genom att låta besökare testa en parkourbana. Truppgymnaster deltar i Eurogym i Helsingborg. Höstlovsuppvisning arrangeras på Folkets Hus i samarbete med Cirkus Cirkör.
2015 avtackas kanslisten Gun-Britt Norring som går i pension efter 21 år som anställd i föreningen, och en ny kanslist anställs. Bamsegympa erbjuds under sommaren i parken vid havet nedanför Köpmanberget. HGF deltar i Gymnaestradan i Helsingfors juli. På grund av platsbrist inreds f.d. Dansstudion till TED-hallen, en specialhall där yngre gymnaster kan träna trampett, tumbling och fristående. Den 17 oktober besöker styrelsen och sektionsansvariga HIABs gamla lokaler, där 1600 m2 kan bli våra nya lokaler. Samma kväll fattar styrelsen beslut om att teckna ett tioårigt avtal med Roph. Hallprojektet pågår hela året med stort engagemang. Investeringen och flytten till de nya hallarna möjliggörs främst tack vare bidrag från Iggesunds Sociala Fond och Arvsfonden samt sponsring från HIAB och Monitor m.fl.
2016 kommer beskedet att Bromangymnasiet får starta NIU-intag för truppgymnastik hösten 2017 i samarbete med HGF. Den 19 juni flyttar vi ut ur våra gamla lokaler på Sportholmen och in i de nya hallarna på Aktivitetsfabriken. Etthundra personer hjälps åt och tömning, städ, utspisning och transport av alla redskap är klart på mindre än fyra timmar! Kansliet, det nya läxläsningsrummet och mötesrummet färdigställs. I augusti tas de nya lokalerna i bruk. Verksamhetsutvecklingen tar fart. Barn och Familj inför mentorer till sina grupper. Truppgrupperna får nya beteckningar. Truppgymnastik för vuxna startar. Titti Frykman anställs som verksamhetsledare.
2017 läggs Danssektionen ner. En parkourdel i hallen byggs. Nationell idrottsutbildning (NIU) i truppgymnastik startar. Föreningen anställer tränare.
2018 antas föreningens värdegrund SMART. Gymmix startar Zumba Gold och Moveoo och börjar med lunchpass. Samarbetet med Les Mills avslutas och Body Pump försvinner.
2019 tar den äldsta truppen en andra placering på Rikstrean i Järfälla, vilket är den bästa placering föreningen haft på så hög nivå med ett rent föreningslag. HGF reser med 89 deltagare till Gymnaestradan i Österrike som uppvisningsgruppen ”Norlandic Team” och är därmed det största teamet från Sverige. De ger fyra shower: tre uppvisningar med tv-spelstema samt en specialuppvisning på temat vinter under Nordisk Afton, där Norlandic Team får representera Sverige. Alla kan gympa startar. Stadgarna revideras. Beslut fattas om att inreda ”hyllan” med fler läxläsningsrum.
2020 fyller Hudiksvalls Gymnastikförening 100 år och det ska firas storslaget under hela året. Föreningen är organiserad i sektionerna Barn, Ungdom, Trupp och Gymmix och har tre anställda, 120 ledare och cirka 1400 medlemmar. I mars sätter coronapandemin käppar i hjulet och det mesta av jubileumsåret sätts på vänt inför framtiden.
Research: Gun Johansson
Källa: Hudiksvalls Gymnastikförenings arkiv.
Med reservation för eventuella fel.